Патриотско Друштво

Што е патриотизам?

Што е патриотизам?

Прво вака за нас најидеален е патриотизмот во една држава но само доколку условите го овозможуваат тоа. Патриотизмот колку што има позитивни работи толку има и негативни. Како што можеме да видиме на видеото етничките Албанци родум во Македонија немаат исти патриотски чувства како и ние што имаме а имаат исти права како нас. Доколку не дај Боже испадне војна помеѓу Македонија и Албанија на чија страна ќе одат овие граѓани? Затоа изгледајте го видеото до крај.

По дефиниција патриотизмот подразбира љубов, а не омраза, во најширока смисла кон својата татковина, државата, заедницата… По правило, тоа подразбира гордеење со достигнувањата и културата, карактерот и идентитетот на сите единки што ја сочинуваат заедницата.
И кога станува збор за Македонија, би требало да зборуваме за повеќе од еден вид на патриотизам. Едниот е оној кон државата со сите нејзини вредности, но другите форми на патриотизмот, клучни во нашата ситуација се во потесен етнички круг, оној на Македонците, Албанците, Ромите, Турците, Бошњаците, Власите, Евреите… па муслиманите, христијаните, атеистите и католиците… и сите тие со своите патриотски чувства кон своите заедници, по некое правило се очекува да имаат заедничко патриотско чувство, со почит и љубов кон Македонија, како држава, нација, татковина.

Shopping Cart

SPIN TO WIN!

  • Пробајте ја вашата среќа да добиете купон за попуст
  • 1 вртење
  • Без мамење
Пробајте ја вашата среќа
Never
Remind later
No thanks