Патриотско Друштво

Patriotot

Борбата во Југославија

Борбата во Југославија Иако како дел од поширока федерација, со крајот на Втората светска војна конечно била создадена македонска држава. Во рамките на Југославија, Македонците добиле своја држава по макотрпната вековна борба. Сепак, не било сè така розово. Водејќи се по политиката на братство и единство, југословенските власти ги репресирале сите национални движења во рамките …

Борбата во Југославија Read More »

Борбата во Егејска Македонија

Борбата во Егејска Македонија Во поновата историја, борбата на територијата на Егејска Македонија се водела во повеќе етапи. Укинувањето на Охридската архиепископија било идеална прилика за ширење на грчките шовинистички идеи, ширење кое се одвивало преку Цариградската патријаршија. Кон крајот на 19 век се засилиле и вооружените напади врз македонското население. Имало редовни препукувања помеѓу …

Борбата во Егејска Македонија Read More »

Борбата против Балистите

Борбата против Балистите Борбата против Балистите и општо борбата против албанскиот фактор во Македонија има длабока историја. Занемарувајќи ги кратките периоди на соработка помеѓу албанското и македонското националноослободително движење, односите меѓу двете страни главно не биле добри. Тоа се должи на фактот дека албанските банди со векови го тероризирале населението во западна, но и во …

Борбата против Балистите Read More »

Македонија во Втората светска војна

Македонија во Втората светска војна Поделени помеѓу окупаторските соседи, Македонците не можеле да создадат единствено тело за отпор при избувнувањето на Втората светска војна. Сепак, уште од самиот почеток на војната во сите делови од Македонија почнал да се развива комплексен систем на отпор против новите владетели. Бурата што настанала н. На крајот, делумно се …

Македонија во Втората светска војна Read More »

Македонски организации надвор од МРО

Македонски организации надвор од МРО Како најмасовна организација на Македонците под османлиска власт, ВМРО е често и синоним на националноослободителната борба. Секако, Организацијата не е единствена која дала свој придонес за остварување на вековниот идеал. Во продолжени издвојуваме неколку од многуте братства, друштва, дружини и комитети кои биле поборници на идејата за независна Македонија.  Лозарите …

Македонски организации надвор од МРО Read More »

ВМРО (Автономистичка)

ВМРО (Автономистичка) Структури на Македонската револуционерна организација започнале процес на обновување на ВМОРО веднаш по нејзиниот расцеп во 1908 година. Биле основани бројни движења кои се претставувале како наследници на Организацијата. Војводи како Тодор Александров, Петар Чаулев и Христо Чернопеев се обиделе да го возобноват ВМОРО во неговиот полн сјај. Овој процес бил привремено прекинат …

ВМРО (Автономистичка) Read More »

Борбата против српската окупација

Отпорот против српската окупација По крајот на балканските војни дошло до преуредување на границите на државите во регионот. Македонците кои со децении се бореле за својата независност се ослободиле од османлиската окупација, но биле дополнително поделени. Делови од Македонија припаднале на Србија, Бугарија, Грција и Албанија. Како особено брутален режим кој веднаш започнал со србизација …

Борбата против српската окупација Read More »

Илинденско востание

Илинденско востание Експоненцијалниот раст кој ТМОРО како организација го доживеала во само неколку години го потврдил стремежот кон слобода на Македонецот. Неминовно било избувнувањето на едно масивно востание и било само прашање на време кога ќе дојде до еден таков сенароден бунт. По долгите контроверзни преговори меѓу спротивставените фракции во Организацијата конечно била донесена одлука …

Илинденско востание Read More »

Гемиџиите

Гемиџиите Масовноста на македонското ослободително движење значела и дека во него ќе учествуваат дејци со најразлични идеолошки погледи. Сите тие биле спремни да соработуваат едни со други и сите нив ги обединувала една карактеристика – нивната пожртвуваност кон Македонија. Пример за една ваква група се Гемиџиите. Тие биле млади интелектуалци, повеќето на студии во Швајцарија, …

Гемиџиите Read More »

ТМОРО и структура на Организацијата

ТМОРО и структура на Организацијата Во 19 и 20 век во Македонија и меѓу македонската дијаспора се појавиле многу организации кои имале за цел да го помогнат македонското дело и борбата за слобода. Ниедна од нив немала толку големо влијание меѓу народот како Тајната македонско- одринско револуционерна организација. Позната под неколку имиња во текот на …

ТМОРО и структура на Организацијата Read More »

Shopping Cart

SPIN TO WIN!

  • Пробајте ја вашата среќа да добиете купон за попуст
  • 1 вртење
  • Без мамење
Пробајте ја вашата среќа
Never
Remind later
No thanks