Патриотско Друштво

Што е шовинизам?

Што е шовинизам?

Shovinizam

Шовинизмот, во оригиналната смисла на зборот, е екстремен патриотизам и национализам и агресивно верување во националната супериорност и слава.
Шовинизмот го проширил своето изворно значење и вклучува екстремна и неразумна пристрасност во име на која било група на која некој припаѓа, особено кога пристрасноста вклучува злоба и омраза кон соперничките групи.

Машкиот шовинизам е свесно или несвесно верување/убедување дека мажите се супериорни во однос на жените. Ова е тесно поврзано со сексизмот и мизогинијата

Рамнотежата на работната сила се смени за време на Втората светска војна преку драматичниот пораст на учеството на жените кога мажите ги напуштија своите работни места за да се пријават во војска и да се борат во војната. По завршувањето на војната кога мажите се вратија дома да бараат работа, машкиот шовинизам беше во пораст, тврди Синтија Б. Лојд. Претходно, мажите биле главен извор на работната сила, и тие очекувале да се вратат на своите претходни вработувања, но жените зачекориле во многу од нивните позиции за да ја пополнат празнината, вели Лојд.
Лојд и Мајкл Корда тврдат дека како што се интегрираа назад во работната сила, мажите претежно се вратиле во позиции на моќ, а жените работеле како нивните секретари, обично пишувале диктации и одговарале на телефонски повици. Оваа поделба на трудот беше разбрана и се очекуваше, и жените обично не се чувствувале во можност да ја предизвикат својата позиција или машките претпоставени, тврдат Корда и Лојд.

Машкиот шовинизам е забележан во различни култури исто така и во западниот свет, како што е екстремистичкиот Ислам. Иако Хиндуизмот и индиската културна практика не го строго диктираат статусот на жените, но многу конзервативни водачи и гуруа продолжуваат да држат длабоко мизогени глетки јавно водејќи до судири со полибералните Индијанци, и велбарни и поинакви.

Shopping Cart

SPIN TO WIN!

  • Пробајте ја вашата среќа да добиете купон за попуст
  • 1 вртење
  • Без мамење
Пробајте ја вашата среќа
Never
Remind later
No thanks