Патриотско Друштво

nie ne ja mrazime bugarija

Кој е проблемот за вметнување на Бугарите во уставот?

Кој е проблемот за вметнување на Бугарите во уставот?

Во изминатиот период ескалираше ситуацијата помеѓу Македонија и Бугарија. Контроверзниот напад врз Пендиков, секретарот на бугарскиот клуб „Цар Борис Трети“ во Охрид, беше вовед во веројатно однапред испланираното ново вето на Бугарија. На храбрите бранители на „бугарштината“ во Македонија има требаше еден ден за да се претворат во преплашени и угнетени барачи на правда, покажувајќи го нивното вистинско лице. Со доаѓањето на нов бран ултиматуми кон македонската држава, да се потсетиме кои беа главните барања на бугарската страна во овој конфликт.

Имено, Бугарија сака ново отворање на Уставот на Република Македонија. Во преамбулата на моменталниот Устав стои: „Граѓаните на Република Северна Македонија, македонскиот народ, дел од албанскиот народ, турскиот народ, влашкиот народ, српскиот народ, ромскиот народ, бошњачкиот народ и другите…“. Планирано е да се додадат и други заедници, како што е црногорската, хрватската, израелската итн. Но ни ова ново капитулантско отворање на Уставот нема да ги задоволи шовинистичките услови на Бугарија. Она што го прави барањето на Бугарите уште понебулозно е тоа што тие сакаат да бидат дел од нормативниот дел на Уставот. 

Бугарската нација и нејзиното маргинално малцинство од околу 3500 според последниот попис сака да стане конститутивен народ на Република Македонија. Со тоа малцинството би било на исто рамниште со македонскиот народ. Ова е само прв чекор во остварување на големобугарската идеја која се стреми да внесе бугарски карактер во целата историја на македонската нација. Во најмала рака се бара нејзино внесување во нормативниот дел кое може да се оствари на неколку начини. Првиот е да се исфорсира внесување на бугарскиот јазик во преку Член 7 во кој стои дека: „Друг јазик што го зборуваат најмалку 20% од граѓаните, исто така, е службен јазик“.  Тука бугарската страна ќе проба да ги претстави издадените бугарски пасоши како доказ за постоењето на значително бугарско население во Македонија, барем во општините каде тие би обезбедиле малцинство од 20%. 

Другата слаба точка која се создаде со многубројното отворање на Уставот е Член 49.  „Републиката се грижи за дијаспората на македонскиот народ и за дел од албанскиот народ, турскиот народ, влашкиот народ, српскиот народ, ромскиот народ, бошњачкиот народ и другите и ги негува и унапредува врските со татковината.“ Тука е оставен простор кој Бугарите ќе сакаат да го искористат и да се израмнат со далеку поголемите малцинства на другите споменати народи. Во секоја нормална држава не би ни станало збор за вакви промени, но предавничките македонски власти во повеќе наврати имаат покажано дека интересите на Македонците не се им од никакво значење.

Rakija Cresovo Topce
Пробај го вкусот на слободата!

443 thoughts on “Кој е проблемот за вметнување на Бугарите во уставот?”

 1. Welcome to Big Big News (BBN), your go-to source for the latest and most engaging news from around the world. At BBN, we strive to deliver breaking news, captivating stories, and in-depth analysis that keep you informed and connected to the ever-changing events shaping our world.

  As a trusted news website, we pride ourselves on delivering accurate and reliable information across a wide range of topics. Whether you’re interested in politics, business, technology, health, entertainment, sports, or more, BBN has got you covered. Our dedicated team of experienced journalists and writers work tirelessly to bring you well-researched articles that provide comprehensive coverage and insightful perspectives.

  With BBN, you’ll stay ahead of the curve with our up-to-the-minute reporting on current events and global happenings. Our commitment to delivering quality journalism means you can rely on us for accurate, balanced, and unbiased news coverage. We strive to present information in a clear and concise manner, ensuring that you can easily grasp the key facts and understand the context behind the headlines.

  In addition to news articles, BBN offers thought-provoking opinion pieces, engaging features, and in-depth investigative reporting. Our goal is to provide you with a rich and diverse news experience that goes beyond the surface, sparking meaningful discussions and fostering a deeper understanding of the world around us.

  Whether you’re an avid news reader, a curious mind, or a professional seeking valuable insights, BBN is your one-stop destination. Join our growing community of readers and stay informed, empowered, and inspired. Explore our website, sign up for our newsletter, and follow us on social media to never miss a beat.

  Big Big News (BBN) – Where news comes alive!

  headlines

 2. Привет! Я наткнулся на Cat Casino недавно и решил попробовать. Регистрация на официальном сайте Cat Casino прошла очень быстро, и я сразу же получил доступ к захватывающему игровому контенту. Зеркало Cat Casino оказалось полезным, когда я хотел быстро попасть на сайт. Я рад, что выбрал Кэт Казино для своих азартных развлечений. Вход в аккаунт происходит без проблем, и я уже наслаждаюсь адреналином от игр!

 3. Cat Casino стал моим надежным партнером в мире азартных развлечений! Официальный сайт предлагает отличный выбор игр и простой вход в Cat Casino. Мне нравится разнообразие слотов, возможность играть в живых казино и участвовать в захватывающих турнирах. Регистрация в Cat Casino была быстрой и безопасной, и я уже успел насладиться бонусами приветствия. Cat Casino обладает высоким уровнем сервиса и поддержки, и я всегда чувствую себя в безопасности, играя здесь.

  Больше на сайте https://lin67.ru/

 4. Привет! Я влюбился в игровой мир Cat Casino! Этот официальный сайт Cat Casino предлагает множество увлекательных игр и захватывающих бонусов. Процесс регистрации Cat Casino был быстрым и простым, и я уже готов начать свое приключение. Чтобы получить доступ к сайту, я использовал вход Кэт Казино без каких-либо сложностей. Если вам нужен альтернативный способ доступа, зеркало Cat Casino всегда вам поможет. Присоединяйтесь к Cat Casino и окунитесь в мир азарта и развлечений!

Comments are closed.

Shopping Cart

SPIN TO WIN!

 • Пробајте ја вашата среќа да добиете купон за попуст
 • 1 вртење
 • Без мамење
Пробајте ја вашата среќа
Never
Remind later
No thanks