Патриотско Друштво

Потекло на Албанците и Бугарите

Потеклото на Албанците и Бугарите

Потеклото на Албанците и Бугарите

Гледајќи го етничкиот ген на денешните Бугари, воопшто не е чудно што тие активно водат политика за крадење и присвојување на македонската историја. Првото Бугарско Царство било основано од ханот Аспарух, водач на номадското туркиско племе Бугари кое се доселило на овие простори. Неговиот претходник Кубрат и неговите наследници како Тервел исто така биле Татари. Бугарите на Балканот со векови не го прифаќале старословенскиот јазик и култура. Со мешање на словенското и домородното население со татарските Бугари е создадена денешната бугарска народност. Пред прифаќањето на христијанството, Бугарите верувале во истиот бог како и Хуните, Монголите и Алтајците. Се работи за богот Тангра, а старата религија која ги поврзува сите тие верувања се нарекува Тангризам. Најважните елементи на современа Бугарија водат потекло од племето Бугари. Тоа е нивното име, како и боите на службеното знаме. Денешната република Татарстан користи слични бои на нејзиното знаме.

Иако најголеми истакнувачи на црниот двоглав орел се Албанците од исламска вероисповед, вреди да се спомне дека тоа е чисто христијански симбол, со потекло од Византија. Албанците најверојатно потекнуваат од тракиски или дури и кавкаски племиња, спротивно од нивната фантазија за илирско потекло. Иако тие се исклучиво горди на нивното наводно илирско потекло, никој од нив не се идентификувал со Илирите сè до раниот 20 век. Иконата на албанското движење, Скендербег, е роден како Ѓерѓ Кастриот. Името Скендербег го добива од зборот „бег“ и Александар III Македонски. Роден е од мајка Воисава, татко Јован, со браќа и сестри Станиша, Јелена, Влајка итн… Што се однесува на нивното тврдење дека се автохтон народ во Македонија, и тоа е невистина. Првите албански семејства се населуваат на територијата на Македонија по 15 век, а поголема преселба има по неколкуте македонски востанија и општо од почетокот на 18 век.

Shopping Cart

SPIN TO WIN!

  • Пробајте ја вашата среќа да добиете купон за попуст
  • 1 вртење
  • Без мамење
Пробајте ја вашата среќа
Never
Remind later
No thanks