Патриотско Друштво

Патриотски Блог

Објавите на Инстаграм ќе бидат достапни и тука!

Борбата во Југославија

Борбата во Југославија Иако како дел од поширока федерација, со крајот на Втората светска војна конечно била создадена македонска држава. Во рамките на Југославија, Македонците

Прочитај повеќе!

Борбата во Егејска Македонија

Борбата во Егејска Македонија Во поновата историја, борбата на територијата на Егејска Македонија се водела во повеќе етапи. Укинувањето на Охридската архиепископија било идеална прилика

Прочитај повеќе!

Борбата против Балистите

Борбата против Балистите Борбата против Балистите и општо борбата против албанскиот фактор во Македонија има длабока историја. Занемарувајќи ги кратките периоди на соработка помеѓу албанското

Прочитај повеќе!

Македонски организации надвор од МРО

Македонски организации надвор од МРО Како најмасовна организација на Македонците под османлиска власт, ВМРО е често и синоним на националноослободителната борба. Секако, Организацијата не е

Прочитај повеќе!

ВМРО (Автономистичка)

ВМРО (Автономистичка) Структури на Македонската револуционерна организација започнале процес на обновување на ВМОРО веднаш по нејзиниот расцеп во 1908 година. Биле основани бројни движења кои

Прочитај повеќе!

Илинденско востание

Илинденско востание Експоненцијалниот раст кој ТМОРО како организација го доживеала во само неколку години го потврдил стремежот кон слобода на Македонецот. Неминовно било избувнувањето на

Прочитај повеќе!

Гемиџиите

Гемиџиите Масовноста на македонското ослободително движење значела и дека во него ќе учествуваат дејци со најразлични идеолошки погледи. Сите тие биле спремни да соработуваат едни

Прочитај повеќе!

Македонско (Кресненско) востание

Македонско (Кресненско) востание Само две години по Разловечкото востание, во Македонија било кренато едно многу поголемо востание против османлискиот окупатор. Македонското востание, познато и како

Прочитај повеќе!

Разловечко востание

Разловечко востание XIX век бил период во кој национализмот како движење зел голем замав низ целиот свет, а со тоа и на Балканот. Подучени од

Прочитај повеќе!

Карпошово востание

Карпошово востание Од потпаѓањето на Македонија под отоманска власт, месното население трпеливо чекало прилика на слабост на империјата која би можело да ја искористи за

Прочитај повеќе!

2001: Битка за Радуша

2001: Битка за Радуша Додека поголемиот број на акции во конфликтот од 2001 се состоел од брзи операции и интервенции, имало и долготрајни битки кои

Прочитај повеќе!

2001: Злодела извршени од албанските терористи

2001: Злодела извршени од албанските терористи Терористичките единици на албанската „ОНА“ имаат извршено неколку грозоморни масакри за време на војната од 2001 година. Иако странски

Прочитај повеќе!

2001: Битка за Арачиново

2001: Битка за Арачиново Воениот конфликт од 2001 бил обележан со различни контроверзии и странски мешања во домашните политики. Ниедна битка не била поконтроверзна од

Прочитај повеќе!

2001: Операција Руѓинце

2001: Операција Руѓинце Месец мај бил исполнет со редовни акции на македонските сили во Кумановско. Покрај операциите „МХ-2“ и „Ваксинце“, во овој период е извршена

Прочитај повеќе!

2001: Операција Ваксинце

2001: Операција Ваксинце Во текот на операцијата „МХ-2“ македонските сили забележале дека терористите почнале сè повеќе и повеќе да се кријат меѓу цивилното население. Чистењето

Прочитај повеќе!

2001: Операција МХ-2

2001: Операција МХ-2 Успехот на операцијата МХ-1 довел до тоа да бидат ослободени повеќе села во близина на Скопска Црна Гора и Кумановско: Лојане, Ваксинце,

Прочитај повеќе!

2001: Операција МХ-1

2001: Операција МХ-1 Операцијата „МХ-1“ е една од првите поголеми операции во војната од 2001 година. Заземањето на Тетовското кале од диверзантско терористичките групи на

Прочитај повеќе!

Дали треба да имаме предрасуди?

Дали треба да имаме предрасуди? Западниот свет со децении пропагира светоглед на толеранција и почитување на различностите, свет без стереотипи и предрарсуди. И додека на

Прочитај повеќе!
Тиквешко востание
Uncategorized
Patriotot

Тиквешко востание од 1913 година

Тиквешко востание од 1913 година Политиката на србизација и угнетувањето на Македонците меѓу двете светски војни биле причина за повеќе востанија против српскиот окупатор. Едно

Прочитај повеќе!
nie ne ja mrazime bugarija
Блог
Patriotot

Кој е проблемот за вметнување на Бугарите во уставот?

Кој е проблемот за вметнување на Бугарите во уставот? Во изминатиот период ескалираше ситуацијата помеѓу Македонија и Бугарија. Контроверзниот напад врз Пендиков, секретарот на бугарскиот

Прочитај повеќе!

Масакр кај Гајре

Масакр кај Гајре Македонската историја низ вековите ја пишувале храбри борци, синови и ќерки кои за Македонија го давале највредното – животите. Нивната пожртвуваност и

Прочитај повеќе!

По 55 години СПЦ ја одобри автокефалноста нa Македонската православна црква

По 55 години СПЦ ја одобри автокефалноста нa Македонската православна црква По 55 години СПЦ ја одобри автокефалноста нa Македонската православна црква „А сега браќо

Прочитај повеќе!

Што е патриотизам?

Што е патриотизам? https://youtu.be/n6QfYSNeJW8 Прво вака за нас најидеален е патриотизмот во една држава но само доколку условите го овозможуваат тоа. Патриотизмот колку што има

Прочитај повеќе!

Што е шовинизам?

Што е шовинизам? Шовинизмот, во оригиналната смисла на зборот, е екстремен патриотизам и национализам и агресивно верување во националната супериорност и слава.Шовинизмот го проширил своето

Прочитај повеќе!

Што е глобализам?

Што е глобализам? Глобализам- формирање на едно глобално село поблизок контакт помеѓу различните делови на светот со растечки можности за лична размена, меѓусебно разбирање и

Прочитај повеќе!

Заследете не на нашите социјални мрежи.

Shopping Cart

SPIN TO WIN!

  • Пробајте ја вашата среќа да добиете купон за попуст
  • 1 вртење
  • Без мамење
Пробајте ја вашата среќа
Never
Remind later
No thanks